Aikuisten hampaidenhoito

Hyvän hammashoidon perusta on säännöllinen hampaiden harjaus aamuin illoin. Hampaita tulee harjata joka puolelta vähintään kahden minuutin ajan. Hampaiden harjauksessa kannattaa muistaa huolellisuus ja hellävaraisuus.

On tärkeää valita hyvä ja itselleen sopiva hammasharja. Hyvä hammasharja on pieni ja pehmeä, joka sopii käyttäjänsä käteen ja suuhun. Hyvällä harjalla saa puhdistettua hampaiden vaikeammatkin kohdat. Hampaiden harjauksessa käytettävän hammastahnan tulisi olla pääsääntöisesti tavallinen fluorihammastahna. Erikoistahnojen, kuten valkaisevan hammastahnan, jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa.

Hampaiden harjauksen lisäksi hampaiden välit tulee puhdistaa vähintään kahdesti viikossa. Tähän sopivia apuvälineitä ovat hammaslanka, hammastikku tai niin kutsuttu hammasväliharja.

Myös ruokavalion monipuolisuudella, säännöllisyydellä ja ajoituksella on merkittävä vaikutus hampaiden hyvinvointiin. Usein toistuvat napostelut aiheuttavat useiden tuntien happohyökkäyksiä hampaisiin, joka puolestaan lisää hampaiden reikiintymistä. Säännöllinen ateriarytmi ja sokeripitoisten sekä happamien tuotteiden napostelun välttäminen antavat hampaille riittävästi lepoaikaa. Ksylitolia sisältävien tuotteiden käyttöä suositellaan aterian jälkeisen happohyökkäyksen pysäyttämiseen.

Aikuisenakin kannattaa luottaa hampaidenhoidossa asiantuntijaan. Hammaslääkärissä on suositeltavaa käydä säännöllisin väliajoin, jolloin saat hammaslääkäriltä henkilökohtaiset, juuri sinun hampaillesi sopivat hoito-ohjeet.

Lähteet: Suomen Hammaslääkäriliiton verkkosivut, Suomen Terveydenhuollon Ammattiliitto STAL ry / Hymyssä suin -yleisölehti 2009 sekä Oxygenol.

Jaa sosiaalisessa mediassa