Oxygenol

Oxygenol on yli satavuotias, suomalainen suuhygieniasarja, johon kuuluu aikuisten ja lasten hammastahnoja sekä suuvesiä. Tuotteet valmistetaan Bernerin Heinäveden tehtaalla ja niille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus.

1912

Apteekkari Edward Stigzelius perusti Suomeen OY Oxygenol AB:n yhdessä velipuoliensa, apteekkari Gösta Salingren ja hammaslääkäri Axel Salingren kanssa. Vuoteen 1916 asti Ruotsin Oxygenol AB oli mukana vähemmistöosakkaana. OY Oxygenol AB:n konttori sijaitsi Edward Stigzeliuksen omistaman Kauppatorin apteekin tiloissa.

Samana vuonna Suomessa aloitettiin Oxygenol-hammastaikinan myynti. Ensimmäiset Oxygenol-mainokset ovat vuodelta 1914, jolloin Oxygenol-hammastaikina valmistettiin palkkatyönä lääketehdas Medicassa.

1920

Veljekset ostivat tontin ja kaksi pientä taloa osoitteesta Wladimirinkatu 30 (nykyisin Kalevankatu 30), jonne Oxygenolin tuotanto siirrettiin.

Edward Stigzeliuksen poika, farmaseutti Bertil Stigzelius, aloitti OY Oxygenol AB:n johtajana. Hän jatkoi isänsä työtä kehittämällä hygieniatuotteita suun ja ihon tarpeisiin.

1928

Oxygenol sai uudet tuotanto- ja konttoritilat. Tontille rakennettiin nykyinen talo, joka talvisodan ensimmäisenä päivänä pommitettiin pahoin, mutta rakennettiin välirauhan aikana uudelleen.

1950

Björn Stigzelius tuli jatkamaan isänsä ja isoisänsä työtä yritykseen. Björn oli koulutukseltaan insinööri ja hän kehitti ensimmäisenä Euroopassa hammastahnan tyhjiövalmistuskattilan. Keksintö oli hammastahnan valmistusprosessin kannalta mullistava.

1960-luku

Björn Stigzelius kehitti ensimmäisenä Suomessa fluoria sisältävän geelihammastahnan. Geelitahnassa fluorin määrä pysyi lähes muuttumattomana, ja tällaisen tahnan valmistus oli mahdollista vain vakuumilaitteella. Tuolloin Björn ei itse tiennyt miten ainutlaatuisen keksinnön hän oli tehnyt. Nykyisin samaan konseptiin perustuvia hammastahnoja on lähes jokaisella merkillä.

1970

OY Oxygenol AB muutti uuteen tehtaaseen Espoon Kivenlahteen.

1989

OY Oxygenol AB:n ja OY Bergenheim Yhtiöt AB:n yhteinen tuotantolaitos Bycos OY perustettiin. Bergenheimin tehdas muutti Kivenlahteen Oxygenolin tiloihin.

1990

OY Bergenheim yhtiöt AB osti OY Oxygenol AB:n.

1998

Berner Oy osti Bergenheim yhtiöt, ja sen myötä Oxygenol-hammastahnojen valmistus siirtyi Bernerille.