Lasten hampaidenhoito

Säännöllinen hampaidenhoito on asia, joka kannattaa opetella pienestä pitäen. Vanhempien tulee kuitenkin valvoa lapsen hampaiden harjausta ja fluorihammastahnan käyttöä vähintään kouluikään asti. Erityisen huolellisesti harjaus tulee tehdä silloin, kun uusia hampaita on puhkeamassa. Kun lapselle valitaan hammastahnaa, tulee kiinnittää huomiota hammastahnan fluoripitoisuuteen sekä hankaavuuteen.

Suomen Hammaslääkäriliiton suosituksen mukaan lapsen hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Oxygenol-hammastahnoista perheen pienimmille sopivat Muumi-tahnat, joiden hankaavuus on erittäin alhainen. Fluoripitoista lasten hammastahnaa kannattaa käyttää kuitenkin vain pieni sipaisu, sillä pienet lapset eivät osaa vielä sylkeä.

Alle 3-vuotiaille suositus on kahdesti päivässä sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm (parts per million) eli 0,10–0,11 %. 3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm. Tämän ikäisille lapsille sopivat Muumi ja Niiskuneiti hammastahnat. Näiden tuotteiden fluoripitoisuus (1000 ppm) on ikäryhmälle sopiva ja tahnojen hankaavuus on aikuisten tahnoja alhaisempi.

Kouluikäiset lapset voivat käyttää jo runsaammin fluoria sisältäviä aikuisten tahnoja. Kouluikäisenkään lapsen ei pidä kuitenkaan käyttää tahnoja, jotka sisältävät esimerkiksi valkaisevia aineita tai joiden ilmoitetaan ehkäisevän hammaskiven syntymistä. Yli 6-vuotiaiden lasten hampaiden hoitoon sopivat Oxygenol Angry Birds hammastahnat, jotka sisältävät Oxygenolin lasten tahnoista eniten fluoria (1450 ppm).

Lisätietoja lasten hampaidenhoidon suosituksista löytyy Suomen Hammaslääkäriliiton verkkosivuilta.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa